econt
обади се по SKYPE

Авточасти, масла, антифризи за всички марки автомобили

Акумулатори

Колко амперачаса трябва да бъде акумулатора - това се определя от производителя. Тази справка може да направим бързо, така както и дали е с десен или ляв плюс. Предлагаме акумулатори на световно известни марки - Varta, Banner, Bosch, Exide, както и така наречени "бюджетни" марки. Гаранцията е 2 години. При връщане на стар акумулатор приспадаме от цената от 10 до 25 лв. в зависимост ат ампеража на върнатия акумулатор.

akumulatori-Vartaakumulatori-Bannerakumulatori-Boschakumulatori-Exideakumulatori-Starline-Gigawattakumulatori-Starline-Gigawatt

Автомобилните акумулатори са няколко вида: стартерният тип дава по-голям ток, обикновено за стартиране на двигател. Те обикновено имат по-голяма площ, която позволява отдаването на по-голям максимален ток.Съдържат повече антимон, калций, кадмий. Наличието на такива елементи подобряват експлоатационните им качества. Разработени са и безантимонови акумулаторни батерии.
Стартерните батерии за автомобили и камиони се различават по капацитет а такасъщо по тегло и размери. За камиони, напрежението обикновено е 24 V вместо 12 V, така че тук се използват две подобни, последователно свързани 12-волтови батерии или, в най-редките случаи, специални 24-волтови батерии с двойно по-голям брой клетки.
Тяговите батерии са предназначени за постоянно подаване на ток за дълъг период от време например в електрокари или други транспортни средства, задвижвани от електрическа енергия. Те могат да се използват за временно съхраняване на енергията от вятърна турбина. Техните пластини са по-дебели за постигане на по-голям капацитет и позволяват повече цикли на разреждане/зареждане.
При хибридните автомобили, използващи електрически двигател и двигател с вътрешно горене за подаване на енергия към електрическия двигател в автомобила се поставят тягови акумулатори или водородни клетки. Има и акумулатори с двойно предназначение (стартерни и тягови).
С развитието на технологиите нови видове акумулатори намират приложение в автомобила. В автомобилите с автоматичен старт-стоп контрол, конвенционалните стартерни батерии бързо се претоварват, тъй като значително увеличените стартови събития водят до промяна в профила на изискванията за мощността и броя на циклите на зареждане и по този начин стабилността на цикъла на акумулаторите. За тази цел са разработени батерии EFB (Enhanced Flooded Battery - Подобрена запълнена батерия), които имат по-висок стартов ток (повече олово) в конвенционален, мокър дизайн и са допълнително дълбоко циклични (нетъкани подложки). Акумулаторите AGM (Абсорбираща стъклена подложка), използвани през последните около 50 години в някои сектори, също бяха доразвити в стартерни батерии.
Акумулаторите EFB са предназначени за чиста старт-стоп система без рекуперация. За превозни средства с технология за рекуперация, които са значително по-скъпи, са разработени акумулатори AGM. Тук например се подава ток от акумулатора по време на процеса на спиране. Предимство на мощните AGM акумулатори е до 4 пъти по-голям брой цикли на зареждане в сравнение с конвенционалните батерии. Ниското вътрешно съпротивление, дължащо се на конструкцията, също спомага за бърза реакция между киселината и плочите, в резултат на което големи количества енергия могат бързо да бъдат прехвърлени. Акумулаторите AGM обаче имат високи цени и са много податливи на високи температури, поради което често не се монтират в горещото отделение на двигателя, а в интериора или в багажника.